Voorbereiding installatie.

 

Je bent hier op de site van Kris De Voecht.
Achter de CV heb ik een doorgang gemaakt door de beton naar de kruipkelder om de leidingen te plaatsen.
Blijkbaar lagen er op die plaats toch nog al wat bestaande leidingen in de chape, dus voorzichtig door de chape gekapt en daarna door de welfsels.
Koud water komt aan de rechter kant uit de muur en warm gaat aan de linker kant in de muur via de 2 onderste flexibels. De 2 onderste kranen zijn respectievelijk koud naar de zonneboiler (blauw) en warm terug van de zonneboiler (rood) naar de CV ketel. Voorlopig staan deze toe en de bijpass (middelste) open. Het overdrukventiel (met groen kop) heb ik gelijk ook maar vervangen want dit bleek niet echt goed meer te werken.
Het sanitair koud en warm water aangesloten met PEX darm.
 

Op 22/04/2007 de driewegafsluiter geplaatst. Bij voldoende temperatuur van de zonneboiler zal deze rechtstreeks het warmwater naar het sanitair leiden. De boiler van de CV wordt dus uit dienst genomen.

De ketel van 212 lieter met 6 koperen spiralen van koper weegt te veel om manueel alleen te verplaatsen. In de kruipruimte heb ik een plastieken palet op wieltjes dus het vat op zijn plaatst krijgen in de kruipruimte was ook geen groot probleem.

De zonneboiler aangesloten op het sanitair water. Koud bovenaan aangesloten en komt via een innerpijp tot beneden in het vat. Warm is links aangesloten zit ook met een innerbuis tot boven in de ketel. Dit om het koud water (onder) en het warm water (boven) zo veel mogelijk gescheiden te houden.

Hier de aansluitingen waar de leidingen van de zonnecollectoren moeten worden aangesloten.
Alles moet uiteraard nog worden geisoleerd, dit gebeurd pas wanneer alles is aangesloten en er geen lekken zijn.
Met de rest van de PU (rest van de bak van 1000 liter) platen heb ik een omkassing gemaakt rond de ketel en de aangesloten buizen. Met twee rollen rockwoll de ketel geisoleerd.
Een expantieketeltje aangesloten op het warmwatersysteem. De inhoud van de zonneboiler is 200 liter + de inhoud van de sanitaire boiler van de CV is 60 liter (staan in serie). Totaal 260 liter, 3% uitzetting geeft 7.8 liter volume. Het expantievat kan 18 liter aan. Op deze manier zal de overdrukklep ook niet meer openen om de uitzetting van het opwarmend water op te vangen. Besparend op verlies van water en minder kans op lekken omdat de druk niet steeds tot 7 bar komt bij het opwarmen. van het water.
Het reservoir van 1000 liter in de kruipkelder geplaatst. Rondom geisoleerd met 10 cm PU platen en alle buizen geisoleerd. De buizen komen rechts van de collectoren en gaan aan de linker zijde naar de zonneboiler. Hier tussen zit de driewegklep die bepaald of de zonneboiler of de bak van 1000 l wordt opgewarmd. Het klein blinkend vatje aan de achterzijde dient om de glycol via perslucht in het systeem te brengen. Wanneer nadien het water/glycol mengsel afgelaten wordt kan het ook terug opgestoken worden via dit vatje.

25/08/2006 Problemen:
Na het plaatsen van de bak in de kruipruimte heb ik hem vol water laten lopen. Toch nog eens getest op lekken door op elke warmtewisselaar luchtdruk te zetten van 2.5 bar. Ja wat denkt ge? Tuurlijk een ferme lek in de zonnewarmtewisselaar, terwijl ik hem op 6 bar had getest en afgezeept! Blijkbaar heeft de flux (hetgeen rond de lasbaget zit) de lek afgedicht tijdens de droge luchttest en is nadien opgelost door enkele dagen in de waterbak te zitten. Alle isolatie rond de bak terug verwijderd, de onderste 10 cm isolatie terug van onder de bak gehaald om er nadien de warmtewisselaar terug uit te halen! Wanneer de bak op de vloerkelder staat kan ik er net met mijn bovenlijf in met de isolatie er onder gaat dit dus niet! Lek hersteld en alles terug gemonteerd.

 

Alles terug gemonteerd en de bak terug geisoleerd met 10 cm PU platen. Peilglas voorzien via een plastiek darmpje. Gevuld met 1000 liter water.
De collector aangesloten aan de zonnewarmtewisselaar in de bak en via beugels aan de betonnen welfsels gehangen, klaar om de buizen te monteren. De collector toch nog iets anders gemonteerd dan zoals voorzien was.
 
De 2 warmtewisselaars in serie verbonden met het koud water om al zo de zonneboiler te voeden. De zonneboiler krijgt dus voorverwarmt water. De voorste aansluiting is het koud water.
 
Het frame waarop de collectors geplaatst moeten worden. Dit frame moet tegen de muur gevezen worden.
In de winklhaken heb ik groefjes gefreesd om ook klipsen in te haken.
Twee klipsen onder en boven houden de collectorpanelen tussen de winkelhaakprofielen vast.
De collectorkasten moeten vast gemaakt worden tussen de onderste en de bovenste winkelhaakprofiel. Vermits gaten boren kans tot lekken kan geven heb ik terug geprobeerd om ze via een clips vast te zetten. In de achterzijde heb ik een groef gefreesd. De clips zit in de groef en aan de voorkant klikt ze over de kader.
Hier de collectors op het frame geplaast.
De onderste panelen zijn onder een andere hoek geplaatst.
Twee driehoeken moeten deze panelen aan de muur houden. Die zwarte dop bovenaan, per vergissing een gat geboord maar hier moest eigenlijk geen buis doorheen. Dus dan maar terug afgedicht via zo'n plastieken dop.
Een PT100 en thermokoppel gemonteerd om de temperatuur te meten.
De bedoeling is om 7 panelen tegen de muur te plaatsen, totaal van 8m2.
Het frame tegen de muur geplaatst, nu de collectors er nog op krijgen.
De zonnecollectors via een takel op zijn plaats gezet. Vermits de takel net boven het derde paneel hangt, moeten de panelen wel in de juiste volgorde naar boven getrokken worden. links en rechts eerst en het daarna op zijn plaats schuiven en als laatste het middelste!
De collector met de PT100 en het thermokoppel, type K, nog te plaatsen.
Voor de PT100 heb ik netwerkkabel gebruikt en voor het thermokoppel heb ik compensatiedraad of compensatiekabel gebruikt. Het thermokoppel is chromel alumel. De rode draad is de min en komt aan de alumel, deze draad is magnetisch. Dom van mij dat ik toen nog niet wist dat een PT100 via het 3-draadssysteem zijn compensatie maakt! Dus voorlopig is deze PT100 niet bruikbaar tot ik de 3de draad bij heb aangesloten.
Alle panelen gemonteerd maar nog niet aangesloten. Foto genomen om 15.00 uur, je ziet de schaduw van het dak van de buren naderbij komen .... De onderste collectoren staan 80 cm onder de bovenste. In het voor- en najaar zal er geen schaduw vallen van de bovenste collectoren op de onderste. In de zomer zullen de bovenste collectoren wel een kleine stuk schaduw geven op de onderste collectoren.
De onderste panelen staan iets schuiner. Aan de onderzijde van het frame heb ik een 2de aluminium profiel gemonteerd zodat de ladder hier kan tegen staan zonder de collectors te raken. Dit aluminium profiel wordt na de installatie verwijderd.
Ik dacht eerst om gans het water/glycol systeem op druk te zetten via een drukvat onderin de kruipkelder. Onze pa had het goede idee om een open volume expantievatje te plaatsen op de zolder. De bovenste panelen staan ter hoogte van de zolder dus gewoon een gat naar binnen boren en een vatje plaatsen! Hier had ik dus niet aan gedacht. Een 10 liter boiler van de schroothoop (2.5 €) met een koperen vatje moet als expantievat gaan dienen.
Nu nog een peilglas maken. De isolatie en het omhulsel kunnen herbruikt worden.
Bezig met de collectors met elkaar te verbinden.
Inlaat van de collectors onderaan.
De verbinding tussen de onderste en de bovenste collectors.
Hier de uitlaat (warm water) naar de zonneboiler. De aansluiting van het volume expantievatje zit bovenaan en gaat door de muur naar de zolder waar het expantievatje wordt opgehangen.
Binnen op de zolder het expantievatje. Onderaan de inlaat en bovenaan de overloop naar buiten. Peilglas in het midden om het peil van het vatje te controleren.
Temperatuurregeling gemonteerd tegen de muur. Voorlopig werkt de regeling met 2 thermokoppels die de pomp sturen.

Terug naar hoofdmenu