Herstellen van een DAB VA 35/180 pomp

See also the page: build your own solar collectors.

DAB VA 35/150 centrifugaal pomp.

Deze pomp komt blijkbaar om de 2 a 3 jaar vast te zitten. De schroefdop verwijderen en ze ronddraaien met een schroevendraaier help tijdelijk maar na verloop van tijd draait de pomp niet meer rond. De oorzaak moet gezocht worden in roestvorming door zuurstof in het water op de gietijzeren ketel, deze verontreinigingen blijven in circulatie en komen tussen de dichtingen te zitten waardoor de pomp begint te blokkeren. Hetzelfde gebeurt blijkbaar met de thermostaatkranen, bepaalde typen komen vast te zitten door het vuil tussen de dichtingen.

De pomp kan gedemonteerd worden door de  4 inbusschroefjes los te draaien en de pomp uit elkaar halen. Door middel van antigripeervloeistof tussen de binnenste dichting te spuiten en terwijl de rotor met de hand te draaien komt het geheel terug los en loopt het vuil er tussen uit. Een O-ring zorgt voor de binnenste afdichting naar de spoel en een platte dichting zorgt voor de afdichting van pompkamer naar spoel en naar buiten toe. Eenmaal heb ik de beide dichtingen kunnen hergebruiken. De tweede maal lekte er water naar de spoel en kwam langs het elektrisch aansluitdoosje uit de pomp gelopen.

Vermits een installateur geen herstelling doet maar de pomp vervangt zijn deze dichtingen niet te koop in de handel, de pomp kost 100 . De O-ring kan gekocht worden bij een verdeler van hydrolisch materiaal (maat 32/40 mm, dikte 4 mm) en de platte dichting kan gemaakt worden van een elastiek gebruikt bij steriliseerbokalen (maat 81/99 mm).

Deze herstelling is dus nice en cheap!

De DAB pomp VA 35/180.

Binnenste van de motor

Links de impeller en rechts de rotor met afdichting tussenin.

De O-ring die er voor zorgt dat er geen water bij de spoel kan.

Afdichting ring, keramische schijf.

Steriliseerbokaal dichting (elastiek).

De dichting met de schaar rondom bij geknipt.

Nieuwe dichting gelegd in het pomphuis.

Terug naar hoofdmenu