Een boekenkast maken

Zelf op maat een boekenkast maken:

 

Bij de houthandel kan je meubelplaten kopen op breedte, standaard wit 10/15/20/25/30/35/40/45/50/55/60 cm. Bij de andere kleuren valt dikwijls de oneven maat er tussen uit. Allereerst maak je een voorontwerp van de kast met de juiste maten op, je probeert zo veel mogelijk de standaard breedte aan te houden. Indien je hier toch van afwijkt zal je de zijkant moeten beplakken met een strip in dezelfde kleur, via een strijkijzer kan je deze aanbrengen. Ik laat alle stukken verzagen in de houthandel, zelf zagen is uit den boze vermits dit nooit zo goed recht en met een zuivere zaagsnede thuis kan gedaan worden.
Thuis gekomen gaan we de gaatjes boren waar de houten tappen in gelijmd worden. Dit om geen zichtbare verbindingen te maken in de zijwanden. Via een simpel en goedkoop hulptoestel kan je de gaten mooi centrisch in de kop van de plank boren. De boor wordt voorzien van een afstandvergrendeling zodat je niet dieper boort dan nodig.

Nadat de gaten in de koppen van de platen geboord zijn en we de houten tappen er hebben in gelijmd kunnen we de gaten boren in de overeenstemmende plaat..
Dit gebeurt ook door middel van een toestelletje zodat de tappen van de kopse plank perfect passen in de andere plaat.
Alle tappen gelijmd en gaten geboord. Tijd om de platen via houtlijm aan elkaar te lijmen via de houten tapverbindingen. Om de zaak goed aan elkaar te lijmen spannen we de delen tegen elkaar met spanschroeven en laten dit een 30 min drogen.
Daarna leggen we het dunne karton (3 mm) op de achterzijde. Dit karton kan je eventueel iets inzagen in de achterste platen maar dit hoeft niet echt. Je zorgt ervoor dat het rondom iets kleiner is (2 mm) en we nagelen dit vast op de achterzijde, schroeven met klein vijsjes kan ook.
De kopse zijkanten die verzaagd zijn geweest moeten we wel voorzien worden van een strip in dezelfde kleur als de plaat. Deze strippen koop je gelijk in de winkel waar je de platen koopt en plak je met een strijkijzer vast. Deze strippen nadien goed aandrukken met een plankje zodat deze strip goed blijft vast zitten. De randen kan je bijsnijden met een scherp mesje (breekmes) of een speciaal daartoe ontworpen mesje. Nadien de randen opschuren met een schuurpapier en klaar is kees..

De deuren worden voorzien van scharnieren zoals gebruikt in keukenkasten. Met een kolomboormachientje en de juiste frees kan je deze gaten zelf uitfrezen.
Scharnieren inleggen en vastschroeven.

Terug naar hoofdmenu